Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/les4rt/public_html/lesarts.ro/plugins/system/tz_portfolio/tz_portfolio.php on line 28

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/les4rt/public_html/lesarts.ro/plugins/system/tz_portfolio/tz_portfolio.php:28) in /home/les4rt/public_html/lesarts.ro/plugins/system/jat3/jat3/core/parameter.php on line 107

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/les4rt/public_html/lesarts.ro/plugins/system/tz_portfolio/tz_portfolio.php on line 63

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/les4rt/public_html/lesarts.ro/plugins/system/tz_portfolio/tz_portfolio.php on line 71
Istoric si intretinere

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/les4rt/public_html/lesarts.ro/templates/tz_portfolio/blocks/header.php on line 17

Lesarts Iaşi - covoare si blanuri naturale de oaie

 

Istoric si intretinere

Cum se întreţin covoarele din blana naturală?

Covoarele din blană naturală se întreţin foarte uşor. Se piaptănă părul cu o perie de sârmă aspră după care se scutură bine. Pentru curăţarea pielii se foloseşte şmirghel foarte fin.

 

Scurt istoric

Foarte probabil, primele veşminte ale omului au fost blănuri obţinute de la animalele vânate. Era o metodă simplistă, care avea dezavantajul lipsei de eficienţă; oricât s-ar fi trudit un om, mai mult de o singură piele ori blană nu putea obţine de la un singur animal. Mult mai târziu şi-au dat seama oamenii că se putea şi mai bine de atât - că existau anumite specii de animale la care unul şi acelaşi exemplar putea da, de mai multe ori la rând, o preţioasă recoltă de materie primă pentru confecţionarea hainelor. Abia acum vreo 10.000 de ani au început oamenii să ţeasă şi, cu toate că blănurile şi pieile şi-au păstrat însemnătatea timp de milenii, dezvoltarea industriei textile a fost un uriaş pas înainte în evoluţia omului, în felul în care acesta folosea resursele mediului său de trai.


Oaia a fost unul dintre primele animale domesticite de om; fenomenul a avut loc în perioada neolitică, cândva acum 11.000 - 13.000 de ani, în sud-vestul Asiei. A fost un succes neîndoielnic: azi, sunt crescute în lume peste un miliard de capete, omul selecţionând, de-a lungul timpului, mai mult de 200 de rase. Oaia era folosită atât pentru lână cât şi pentru pielea ei.

 

Din antichitate oamenii confecţionau o gamă variată de obiecte din piele: burdufuri sau saci din piele, curele, scuturi, coifuri, hamuri, îmbrăcăminte (cojoace, pieptare, cuşme, chimire şi încălţăminte (cizme, opinci, pantofi).

Odată cu separarea meşteşugurilor de agricultură meseriaşii se specializează în confecţionarea pieselor calitative din blană şi piele. Documentele scrise amintesc despre categoriile de meseriaşii care prelucrau pieile: tăbăcari, cojocari-blănari, curelari, cizmari, şelari, măcelari, opincari, condurari (meşteri ce lucrau pantofi femeieşti cu toc înalt) etc.
Pentru confecţionarea cojoacelor şi bondiţelor pielea era supusă mai multor operaţii până era bine întinsă şi curată, apoi se albea cu o piatră albă. Deoarece cojocarii ornamentau cojoacele în culori, unele piei albe se vopseau în soluţii de coajă de arin, roibă, humă neagră, oxid de cupru etc. Croirea pieilor pentru îmbrăcăminte se făcea prin măsurări aproximative (măsurare cu palma, şchioapa, degetele).

Cojocăritul întotdeauna a ocupat un loc de frunte în domeniul confecţionării pieselor din piei. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi în secolul al XX-lea în fiecare regiune activau meşteri cojocari. Astăzi avem tot mai puţini cojocari, deoarece piaţa este inundată de blănuri şi cojoace aduse din străinătate. Cojoacele, bondiţele de producţie locală continuă să fie purtate de săteni, deseori acestea fiind procurate de oaspeţii străini, care apreciază calitatea produsului natural local.

Lesarts Iaşi a ales să ofere o altă întrebuinţare blănurilor de oaie. Covoarele din blană naturală de miel sau oaie sunt un produs nou pe piaţa ieşeană. Noi folosim blana naturală, nevopsită, şi încercăm, pe cât posibil, să-i păstrăm forma pentru a obţine modele deosebite de covoare.